El clixé que un va amb el psiquiatre solament perquè està boig, i que això està molt mal, fa que tinguem sovint un gran prejudici en contra de revisar la nostra salut mental. I no, com amb el nostre cos, també és necessari fer de tant en tant una revisió mèdica de com està la nostra ment, sense necessitat d’esperar una crisi de pànic o angoixa per actuar. L’estrès, les situacions sentimentals, les pors amagades o alguns factors més químics que emocionals poden fer que estiguis perdent el cap sense notar-ho. Així que si de sobte notes que aquests símptomes apareixen o s’incrementen, no està de més revisar que totes les rosques segueixin en el seu lloc.

Alteració del somni

El més comú és no poder dormir durant més de tres nits seguides. Si comença a succeir-te para esment, potser solament has de deixar de beure cafè després de les cinc de la tarda, una nit d’insomni no és cosa de quina preocupar-se. Però tres, més o menys. Una altra alteració del somni freqüent és despertar sobresaltat a certa hora i després no poder tornar a agafar el son. Això també per més de dues nits seguides. Si no és un malson, que passa, pot ser ansietat. Finalment, si de sobte estàs molt cansat tot el dia i dorms més del que hauries d’és un senyal comú de depressió.

Canvis d’humor

Si més d’una persona et pregunta si estàs de dolentes o et diu que has estat insuportable, escolta. Pot ser que sense adonar-te estiguis molt sensible, més trist del normal, o t’enutgis amb molta més facilitat, i això és senyal que estàs perdent el control de les teves emocions. El mateix passa quan perds la memòria. De sobte se t’oblida tot i no eres així? La teva ment està molt ocupada amb una altra cosa, encara que no t’adonis.

Malalties “fantasma”

Si t’asseguis malament, tens símptomes com a mals de queixal, pèrdua de l’oïda, però vas amb un metge i després d’una bona revisió mèdica t’assegura que estàs bé, pots estar somatitzant. Això significa que el teu cos t’està dient que la teva ment no va molt bé que diguem.

Canvi dramàtic del peso/apetit

Si ets molt prim i de sobte engreixes de la nit al dia, o el contrari, sense una dieta o rutina d’exercici noves, cura. A més de que no és molt bo per a la teva salut pot ser senyal d’estrès molt alt. Un senyal molt clar de depressió és la pèrdua total de l’apetit. De vegades tens molta gana i així i tot et dóna apatia menjar. Això no és normal, no t’enganyis.

Ni amics ni sexe

Si estàs evadint tot contacte social i fins i tot si ja no gaudeixes el sexe, també has de parar esment. La depressió i l’ansietat es caracteritzen per fer que perdem l’entusiasme i deixem de sentir plaure. No t’enganyis, si això passa molt seguit, no és que vas madurar, és que alguna cosa camina malament.

Clar que símptomes més greus com a al·lucinacions visuals o auditives, sobtada obsessió amb alguna cosa (pot ser amb netejar-ho tot) o violència són senyal que has de demanar ajuda professional sense pensar-ho dues vegades.