L’assemblea de primavera del Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Mundial (BM) ha ajudat a acostar posicions entre EUA i Xina, les dues majors economies del món, que es troben immerses en una conjuntura de tensió comercial.

De fet, el secretari del Tresor d’EUA, Steven Mnuchin, va afirmar avui que està considerant un possible viatge a Xina per tractar de rebaixar l’enfrontament comercial entre tots dos i es va mostrar “prudentment optimista” a aconseguir un acord.

La mediació era necessària

“Un viatge està sota consideració. No vaig a fer un comentari sobre el moment, ni tinc gens confirmat”, va dir Mnuchin en una conferència de premsa a Washington després de participar en l’assemblea de primavera del Fons Monetari Internacional (FMI).

Mnuchin es va declarar “prudentment optimista” que es pugui arribar a un acord amb Pequín, un pas molt important per als dirigents del FMI, que han estat tota la setmana advocant per un acostament entre les dues potències.

Les tensions entre EUA i Xina, després de l’anunci del president nord-americà, Donald Trump, d’aplicar mesures proteccionistes com la imposició d’aranzels a importacions i les posteriors represàlies anunciades per Pequín, han fet sonar les alarmes de guerra comercial.

El discurs del FMI

Davant aquesta hipotètica guerra comercial, el discurs des del FMI ha tractat de rebaixar la tensió i ha dibuixat una retòrica favorable al lliure comerç i contraria al proteccionisme, corrent seguit per Trump des de la seva arribada a la Casa Blanca.

En aquest sentit, la directora gerent del Fons, Christine Lagarde, va assenyalar avui que la seva “preocupació principal” és que la tensió comercial entre EUA i Xina disminueixi abans que tingui efectes greus sobre l’economia global.

La meva preocupació principal és que es resolguin aquests problemes (tensions comercials) abans que obstaculitzin el creixement econòmic global”, va dir l’executiva en la roda de premsa del Comitè Financer i Monetari Internacional (IMFC), òrgan del FMI, a Washington.

Lagarde va assegurar que durant la reunió primaveral del FMI hi ha hagut un “impuls important” cap al diàleg per solucionar la pressió comercial entre dues de les economies més importants del món.

“Anem a continuar amb aquest diàleg de forma pacífica, discreta. No ho anem a fer necessàriament en presència de la premsa o mitjançant comunicats. Anem a treballar basant-nos en el lliure comerç, en les seves regles i en la de les institucions internacionals“, va comentar.

El diàleg com a arma

En aquest sentit, Lagarde va tornar a parafrasejar a l’ex primer ministre britànic Winston Churchill (1874-1965), tal com va fer aquest dimarts, i va dir que “parlar-parlar és sempre millor que guerra-guerra”.

La directora del Fons va constatar la preocupació dels representants i líders econòmics que es van reunir aquesta setmana a la capital nord-americana, en assegurar que “tots els països estan intentant fomentar i recolzar el lliure comerç” davant les mesures proteccionistes de Trump.

Al llarg de la setmana, nombrosos càrrecs econòmics de diverses nacions i institucions han carregat també contra els gravàmens del Govern nord-americà i han demanat que es reconsideri aquesta posició des del Despatx Oval.

“El proteccionisme és realment dolorós per diversos motius: per si mateix, pel clima que genera i pel missatge que envia als mercats”, va assenyalar aquest divendres el comissari europeu d’Assumptes Econòmics, Pierre Moscovici.

Això es veia venir…

En la presentació del seu informe de “Perspectives Econòmiques Globals”, el Fondo va alertar que aquestes disputes comercials “amenacen amb soscavar la confiança i fer descarrilar el creixement global de manera prematura”, en un moment de “positiva i generalitzada” expansió econòmica, amb un 3,9 % benvolgut per 2018 i 2019.

No obstant això, després de l’anunci del secretari Mnuchin sembla que un dels principals objectius d’aquesta trobada, rebaixar el to de l’intercanvi de cops entre nord-americans i xinesos, s’ha complert.

La reunió primaveral del Fons i del Banc Mundial (BM), que va començar el dilluns i es perllongarà fins al diumenge, congrega a Washington als principals líders econòmics mundials dels seus 189 països membres per analitzar els desafiaments globals.